Fitness

Fitness is het geheel van sporten en activiteiten die uitgevoerd worden in sportscholen, fitnesscentra of thuis. De meeste fitnessactiviteiten worden beoefend op fitnessapparaten, die erop gericht zijn om specifieke spiergroepen te gebruiken, te trainen en blessures te voorkomen. Omdat de apparaten die voor fitness worden gebruikt specifiek worden ontwikkeld voor fitness, worden deze apparaten ook wel fitnessapparaten of fitnesstoestellen genoemd. Voorbeelden van fitnessapparaten zin de indoor-roeier, de loopband, de hometrainer en de crosstrainer.

Thuis of in sportscholen fitness

De fitnessapparaten die je gebruikt om fitnessoefeningen uit te voeren, kun je zowel thuis plaatsen als in een fitnesscentra of sportschool gebruiken. Heb je voldoende ruimte in huis, dan kun je één of meerdere fitnessapparaten thuis neerzetten zodat je thuis kan trainen, maar heb je te weinig ruimte in huis om fitnessapparaten neer te zetten, dan kun je ook naar de sportschool om te trainen.

Het voordeel van thuis trainen is dat je kan trainen wanneer je wilt. Omdat je niet naar een sportschool hoeft te gaan om te sporten, is de drempel minder hoog en is de kans groter dat je vaker gaat sporten. Een nadeel van thuis sporten is dat een fitnessapparaat erg duur is en veel ruimte in beslag neemt. Je hebt dus echt voldoende ruimte nodig in huis om een fitnessapparaat te kunnen plaatsen, want anders staat het apparaat alleen maar in de weg. Dit kan opgelost worden door kleinere apparaten aan te schaffen, zoals een touw om touwtje te springen of wat gewichten om je spieren te trainen. Een voordeel van sporten in een sportschool of fitnesscentrum, is dat er meerdere mensen aan het sporten zijn in je directe omgeving. Het zien van sportende mensen kan je net dat extra duwtje geven om jezelf te pushen en door te gaan. Echter, het feit dat er veel mensen om je heen zijn kan ook een nadeel zijn: je hebt nu namelijk wel minder privacy.

De doelen van fitness
Fitness kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De meeste mensen doen aan sporten ter ondersteuning van de gezondheid, de algemene fitheid en de conditie. Sporten is gezond en fitness is een toegankelijke manier om aan je gezondheid te werken. Daarnaast zijn er veel mensen die fitnessactiviteiten uitvoeren om vet te verbranden en af te vallen. Deze mensen zijn vaak bezig met activiteiten als spinning, aerobics en cardiofitness. Tot slot kun je trainen door middel van sporten om de spiergroei te bevorderen en de spierkracht toe te laten namen, door bijvoorbeeld te gaan bodybuilden.

Ook kunnen fitnesstrainingen ingezet worden om specifieke medische doeleinden na te streven. Zo kan een avondje sporten per week ervoor zorgen dat klachten van Diabetes Mellitus, Hypertensie, COPD, Hartfalen en Osteoporose worden verminderd, of dat zelfs de aandoeningen geheel worden voorkomen.